dilluns, 27 d’abril del 2020

Canadà, agost-septembre 2017



Per tercera vegada torno a aquest bell país, ple de natura per tots costats, immens, un xic massa fred...L'últim cop que vaig estar a aquesta zona (est) va ser el 2002, vaig visitar Montreal, Toronto i las cataractes del Niagara. Ara he afegit Québec i he tornat a Montreal.
L'estat del Québec és igual que Catalunya, el seu idioma oficial és un altre que a la resta del país, en el seu cas  el francès, encara que  com aquí no tens cap problema quan utilitzes l'oficial del país, l'anglès.
Pel que fa a accessibilitat,  a nivell edificació cap problema, amb l'urbanisme es troben amb l'inconvenient de la climatologia, com allà neva tant, el terra es dilata sovint i hi ha llocs on hi ha moltes esquerdes. En quant als transports, a l'estat de Quebec (al menys a les dos ciutats on jo vaig estar), els autobusos estan gaire bé tots adaptats, crec que a Montreal hi ha alguna   estació de metro (jo no ho vaig comprovar), ara, el que us recomano molt és el servei de taxis de Paratransit https://www.stm.info/en/para , a preu ínfim (3 dòlars canadencs per passatger, només pot anar el discapacitat i un acompanyant), es fa per telèfon (la primera trucada és llarga perquè et demanen totes les dades), un dia abans del viatge i funciona molt bé.
La veritat és que no ho recordava tan car, però en quinze anys tot ha canviat tant........

Québec

És una ciutat petita, amb molt d'encant, de vegades sembla que estàs en un conte. Esta dividida en dos, la Ciutat Alta i la Baixa, separades per una escala a la que li diuen trencacolls i per un funicular.
Porte de St. Jean
A mes és una ciutat emmurallada on s'ubica el vell Quebec, centre històric Patrimoni de la Humanitat.
Construïda a la riba del riu St. Laurent, es poden veure les influències anglo-franceses en les construccions de pedra, molt tipus europeu.
St. Laurent

A la ciutat baixa trobareu l'estació de tren i el port antic que ara  s'utilitza com port recreatiu.
Gare du Palais (estació de tren)

Vieux Port
Des del vell port pots gaudir  d'una vista de la ciutat alta molt bonica.

El port nou es troba a la riba del riu, St. Laurent, i al costat del moll hi ha una plaça on els nens puguin divertir-se amb els jocs de l'aigua.
I des d'aquí ja podem entrar al centre històric de la ciutat baixa, amb els seus edificis  de pedra, d'influència francesa.


Grand  Place
A aquesta zona està el barri anomenat Petit Champlaine, ple  de boutiques (la majoria inasequibles), butigues d'artesania, restaurants i bars. Per  si us interessa, us diré que la majoria d'establiments són inaccessibles.

Petit Champlaine
Hi ha vàries maneres de baixar de la Ciutat Alta, una és caminant que s'ha  de fer al menys una vegada, encara que és un camí massa llarg i hi ha alguna  pendent un xic complicada, i com us deia al principi, per les escales "trencacolls" i pel funicular.


Les vistes del funicular valen la pena, per més vegades que les vegis.






Per la part Alta el funicular et deixa a la Place du Fort,  dominada per la estàtua d'en  Samuel de Champlain (el seu fundador).
A la Place du Fort, punt més alt de la ciutat pots gaudir d'unes vistes espectaculars al riu St. Laurent i és el lloc des d'on es protegia  la ciutat i encara es conserven alguns canons de la guerra de independència americana.



També trobaràs aquí, el famós Hotel Chateau Fontenac (amb una història interessant) que sembla un castell d'Exin i el  seu interior és obscenament luxós.



Com us he dit abans Quebec és una ciutat emmurallada a la qual es podia accedir per vàries portes,  al principi us he posat la de St. Jean, i per la de St. Louis també accedim a carrers antics amb  edificis emblemàtics de la ciutat.

Porte de St. Louis

Edifici de la peli "Yo confieso" de Hitchcok

Convent de les Ursulines

Antiga presó ara biblioteca

Place de l'Hotel de Ville (ajuntament)
Per la Porte de St. Louis també pots accedir (bé, els que caminen) a la part alta de la muralla, i a sota a unes hores  determinades hi ha dos fusilers que et fan una dramatització  de la guàrdia de la ciutat i l'ús dels mosquets.


Dalt la muralla



Us recordo que Canadà pertany a la Commonwealth, per  tant segueixen el protocol i ells també fan la cerimònia del canvi de guàrdia  a l'antiga ciutadella.



Amb la mascota


Menció especial pel parc de  la Chute-Montmorercy, un espai natural fabulós on pots gaudir d'unes vistes fantàstiques amb una cataracta més alta que les del Niàgara integrada en un parc natural ple de bellesa.












Com no a Quebec hi ha esglésies de tots els cultes, una de les més conegudes (tot i que vam visitar més) és la catedral de Notre Dame de Quebec, la catedral més antiga d'Amèrica del Nord.








Si t'agraden els peixos, no deixis de visitar l'aquàrium, si no tens cotxe és complicat arribar, però s'ho val.















Després de 6 dies vam agafar el tren cap a Montreal, del viatge us he de dir que va ser molt  maco i còmode, el tren és totalment accessible i, com a l'avió, et donen el dinar inclòs amb el bitllet, igualet    que a la Renfe.

Montreal

Montreal és una ciutat de contrastos, per una part és molt moderna, però conserva bé els  detalls dels seus orígens francesos.  Una de les construccions més particulars d'aquesta urbs és  la seva ciutat subterrània, pensada per alleugerar als ciutadans dels llargs  i massa freds hiverns creant així una aparença de normalitat. A aquesta mena de Montreal.0 hi ha botigues, bars, restaurants, cinemes, tot, i és tan laberíntica que estàs en seriós risc de perdre't.

La tarda que vam arribar, es celebrava l'"electronic parade"  una desfilada dedicada a aquest tipus de música, amb un munt de gent ballant al carrer.

















La gran  part dels carrers d'aquesta ciutat són molt amples donat que s'utilitza molt el cotxe, jo anava sempre en autobús, ja que està adaptat i no és gens car.
 Sherbrooke St.
Al ben mig d'aquest carrer (que pràcticament travessa tota la ciutat) es troba el Museu de Belles  Arts de Montreal (MBMA), ubicat en varis edificis, el  principal és un vell edifici de pedra.







Ja a la part més antiga està l'ajuntament o com ells diuen l'Hotel de Ville, que precisament aquest any celebrava el seu 350è aniversari.





Part inferior de l'ajuntament
Tanmateix,  a la part antiga pots veure la Place des Armes (o dels Mosqueters)  i just al davant  la Basílica de Notre Dame, una autèntica preciositat.
Place des  Armes




La ciutat de Montreal està ubicada en una illa del riu St. Laurent i el seu territori el composen 74 illes més, la més visitada és la de Sainte-Hélène a la qual has de dedicar el dia sencer  perquè hi ha molts llocs per  veure.
Al port

Des del vaixell

















Circuit de fórmula 1 Giles Villeneuve







A aquest circuit es celebra  un cop l'any el Gran Prix de Montreal i la  resta de l'any està obert al públic perquè puguin fer exercici o, senzillament, passejar.

Biosphere
La Biosphere és un museu dedicat a l'aigua i al medi ambient.
Casino















Parc Jean Drapeau









Riu St. Laurent
Quan torneu de Sainte-Hélène, aprofiteu per donar un volt pel moll i pel barri del Vieux Port, ple de botigues i restaurants amb molt d'encant, això si, la majoria de botigues inaccessibles.

Al moll

Vieux Port

Un indret on es respira serenitat, harmonia i bellesa, el Botànic chinese garden.











Els jocs olímpics d'estiu de 1976 es van celebrar a Montreal i la vila olímpica l'han reconvertit en un centre lúdic-cultural-esportiu dominat per l'agulla olímpica des d'on es divisa tota  la ciutat i els seus voltants.



















El que era el velòdrom ara és el Biodome, una barreja entre zoo, jardí botànic i aquarium on  s'ha recreat l'habitat dels animals que  allà viuen.









Un dels parcs (i n'hi ha molts) més bonics de Montreal i des d'on pots gaudir d'una vista genial de la ciutat és el Parc Mont Royal, al quan es troba la muntan0ya del mateix nom, que té tres pics, el parc és realment immens. 

Croix du Mont Royal


0Part alta de la colina

 Beaver lake

Pel que fa a esglèsies, a part de Notre Dame, podeu  visitar  l'Oratoire St. Joseph, basílica catòlica, amb una de les cúpules més grans del món.






O la catedral Marie-Reine du Monde, una altra basílica menor.

Hi ha moltes coses per veure a Montreal, nosaltres segur que ens vam deixar unes quantes, però us asseguro que per ganes no va ser.

Vieux Montreal

Marché Bonsecours

St. Paul street

Exterior del Complexe Desjardins

Des del port

Quai de l'Horloge


Passeig Marítim

Clock tower





Madrid, setembre 2018

Com aquest any havia anat el maig a Orlando i no volia trencar el  costum de passar fora el meu aniversari, vam aprofitar per una visita a ...